Pajform bäst i test 2023 – hitta bästa pajformen!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Letar du också efter pajform bäst i test? Då har du letat dig till rätt artikel! Nedan hittar vi den bästa pajformen utifrån just dina behov. Dessutom ger vi dig enkla instruktioner på hur du ska tänka inför ditt val av pajform.

Bäst pajform – en topplista

Patisse pajform – bäst i test!

En svart pajform med löstagbar botten från Patisse
Löstagbar bottenn
Non-stick-beläggning
Vågigt kant som ger snyggt resultat
För låg kant (3cm)

Bästa glas-pajformen: Pyrex

En pajform av glas tillverkad av Pyrex
Tjockt glas som tål stryk
Kan både kylas ned och hettas upp
Absorberar ingen lukt eller smuts
Svårt att få ut pajen efteråt

Bästa keramik-pajformen: Pillivuyt

En pajform i keramik tillverkad av Pillivuyt
Snygg design
Finns i massor av storlekar
Svårt att få ut pajen när den är klar

Så väljer du den bästa pajformen

Att välja den bästa pajformen kan kännas som en utmaning när du står inför det stora utbudet av former och material. Men oroa dig inte – vi är här för att guida dig genom processen! Läs vidare för att ta reda på hur du väljer den perfekta pajformen för dina behov.

Material

Det finns flera olika material att välja mellan när det gäller pajformar. De mest populära är:

 1. Keramik: Keramiska pajformar har en jämn värmefördelning och är utmärkta för att hålla värmen. De är dessutom estetiskt tilltalande och kan gå direkt från ugnen till bordet. Nackdelen är att de kan vara sköra och tunga.
 2. Glas: Glasformar ger dig möjligheten att se botten av pajen samtidigt som den gräddas. De är också lätta att rengöra, men kan vara mer benägna att krossas vid snabba temperaturförändringar.
 3. Metall: Metallformar, särskilt aluminium, värms upp snabbt och avger sedan värmen snabbt vilket ger jämn gräddning. De är dock inte lika snygga som keramik eller glas och kan ibland få pajen att fastna.

Storlek och form

När du väljer pajform är det viktigt att tänka på storleken och formen. Här är några saker att tänka på:

 • Storlek: Det finns pajformar i olika storlekar, från små portionsformar till varianter för hela familjen. Tänk på hur många personer du ska laga mat till och vilken typ av paj du ska göra.
 • Form: Pajformar kommer i en mängd olika former, från klassiska runda till fyrkantiga och hjärtformade. Vilken form du väljer är en fråga om personlig smak och vilken typ av paj du ska baka.

Extra funktioner

Vissa pajformar kommer med extra funktioner som kan göra din pajbakning enklare och roligare. Här är några exempel:

 • Non-stick yta: En pajform med non-stick yta gör det lätt att lossa pajen från formen efter gräddning.
 • Löstagbar botten: En form med löstagbar botten gör det enkelt att ta ut pajen ur formen utan att riskera att den går sönder.
 • Mönstrade kanter: Vissa pajformar har mönstrade kanter som ger pajen ett vackert utseende utan att behöva göra något extra arbete.

Pris kontra kvalitet

Priset på pajformar kan variera kraftigt beroende på material, storlek och extra funktioner. Här är några saker att tänka på när det gäller pris kontra kvalitet:

 • Budget: Sätt en budget för din pajform och leta efter den bästa kvaliteten inom den prisklassen. Kom ihåg att en högre prislapp inte alltid innebär bättre kvalitet.
 • Hållbarhet: Investera i en pajform av hög kvalitet som kommer att hålla länge, även om det innebär att du spenderar lite mer pengar. Det är nästan alltid mer ekonomiskt i det långa loppet.
 • Garanti: Vissa pajformar kommer med en garanti, vilket kan ge dig lite mer trygghet

Sammanfattning – så väljer du den bästa pajformen

Att välja den bästa pajformen handlar om att hitta rätt balans mellan material, storlek, form, funktioner, pris och kvalitet. Genom att ha alla dessa faktorer i åtanke kan du hitta den perfekta pajformen för dig, och njuta av läckra pajer i många år framöver! Här är en snabb sammanfattning av de viktigaste punkterna att tänka på:

 • Välj rätt material för dina behov, med hänsyn till värmefördelning, design och hållbarhet.
 • Tänk på storleken och formen på formen, baserat på antalet personer du vill servera och vilken typ av paj du planerar att göra.
 • Titta på eventuella extra funktioner som kan göra din pajbakning enklare och mer praktisk, såsom non-stick yta eller löstagbar botten.
 • Bestäm din budget och leta efter den bästa kvaliteten inom din prisklass, tänk också på dess hållbarhet och eventuell garanti.

Lycka till med att hitta den perfekta pajformen och njut av att baka dina favoritpajer!

Hur utfördes vårt pajform test?

Vårt pajform test inleddes med att hitta en handfull lämpliga modeller. Detta gjordes huvudsakligen genom att undersöka vilka som var mest populära på marknaden. Vi valde de mest uppskattade modellerna och studerade dem därefter noggrant. Baserat på det vi läst i recensioner och beskrivningar sammanställde vi en lista över deras styrkor och svagheter.

För att avrunda hela artikeln krävdes också en bäst i test lista för pajformar. Denna lista skapades genom att jämföra modellernas bra och dåliga sidor med varandra. På så sätt kunde vi fastställa en rangering av produkterna från bäst till sämst.

Källor

Hej! Mitt namn är Kristina Berghammar, och jag är en passionerad bagare och skribent på Divino.se. Jag har en stor kärlek till allt som har med bakning att göra och har arbetat inom branschen i flera år. Förutom att baka älskar jag även att skriva om ämnet och dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter!