Saftmaja bäst i test 2023 – hitta bästa saftmajan!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Är även du ute efter saftmaja bäst i test? Då är detta artikeln för dig! Här visar vi dig den absolut bästa saftmajan för dina behov. Vi går dessutom igenom hur du ska tänka när du ska välja en variant för att du ska göra rätt val.

Förutom saftmajan kan det också vara bra att ha en saftsil hemma när du ska göra saften.

Bäst saftmaja – en topplista

Funktion saftmaja – bäst i test! (7,8L)

En silvrig saftmaja med bär runt om kring
Helt i rostfritt stål
Stabila handtag för enkel användning
Inget söl och kladd!
Slangklämman något liten

Bäst budgetval: Nordwik saftmaja (7,7L)

En silvrig saftmaja på 8 liter från Nordwik
Glaslock för att följa processen
Tåligt rostfritt stål
Mångsidig – kan användas för att ånga kött
Ingen bruksanvisning!

Day saftkokare

En stor saftkokare som rymmer 8L från Day
Glaslock för att kunna följa bären
Fungerar på alla typer av spisar
Tål diskmaskin
För kort slang

Hur man väljer den bästa saftmajan

Att göra egen saft kan vara både roligt och givande, men för att få ut det mesta av processen är det viktigt att välja rätt saftmaja. I den här guiden går vi igenom vad du bör tänka på när du letar efter den bästa saftmajan. Vi kommer att diskutera olika typer av saftmajor, material, storlek, samt ge dig några extra tips för att underlätta ditt beslut.

Olika typer av saftmajor

Det finns flera olika typer av saftmajor att välja mellan, och det är viktigt att hitta den som passar dina behov bäst. Här är några av de vanligaste:

 1. Kastrullbaserade saftmajor: Perfekta för mindre mängder saft och tar mindre plats när de inte används.
 2. Ångkokare: Dessa fungerar genom att ånga frukten eller bären, vilket gör att saften blir renare och klarare än med kastrullbaserade saftmajor. Dessa varianter är också mer mångsidiga eftersom de kan användas för att ångkoka kött.
 3. Hydrauliska saftpressar: Använder högt tryck för att pressa ut saften (ungefär som en stor limepress) från frukten eller bären. Passar bäst för större mängder saft och utvinner maximalt med saft.

Material – kvalitet och hållbarhet

När du väljer en saftmaja bör du tänka på vilket material den är tillverkad av. Materialval påverkar både kvaliteten och hållbarheten på saftkokaren. Här är några av de vanligaste materialen:

 • Rostfritt stål: Mycket hållbart och lätt att rengöra. Kan däremot vara dyrare än andra alternativ.
 • Emaljerat stål: Ett bra alternativ för den som vill ha en mer traditionell look. Emaljen kan dock flagna över tid.
 • Plast: Lätt att rengöra och oftast billigare än stålalternativ, men inte alls lika hållbart. Dessutom har plast en tendens att absorbera smak och lukt över tid.

Storlek

Saftkokare kommer i massor av storlekar, och det är viktigt att välja en som passar dina behov. Tänk på hur mycket saft du planerar att göra, hur ofta du kommer använda saftmajan, samt hur mycket plats du har i köket. Vi rekommenderar dock inga modeller under 5L, de är alldeles för små.

Övriga tips

 • Pris: Det är viktigt att hitta en saftmaja som passar din plånbok, men kom ihåg att en billig saftmaja kanske inte håller lika länge som ett dyrare alternativ.
 • Användarvänlighet: Välj en saftmaja som är enkel att använda, och framför allt lätt att rengöra.
 • Garanti: En bra saftmaja bör ha en garanti, det visar att tillverkaren tror på sin produkt.

Genom att följa våra tips kommer du hitta den allra bästa saftmajan betydligt snabbare. Att göra egen saft är ett utmärkt sätt att njuta av färska, naturliga smaker samtidigt som du sparar pengar och undviker konserveringsmedlen. Med rätt saftmaja blir processen dessutom både enklare och roligare att följa!

Sammanfattning

För att välja den bästa saftmajan, bör du tänka på följande:

 • Typ av saftmaja: Kastrullbaserade, ångkokare eller hydrauliska saftpressar.
 • Material: Rostfritt stål, emaljerat stål eller plast.
 • Storlek: Anpassa efter dina saftbehov och utrymme i köket.
 • Pris: Hitta en saftmaja som passar din budget, men tumma inte på kvaliteten!
 • Användarvänlighet: Välj en saftmaja som är enkel att använda och rengöra.
 • Garanti: En bra saftmaja bör ha en garanti från tillverkaren.

När du har jämfört olika saftmajor med hjälp av våra kriterier, kommer du att vara väl rustad för att göra ett informerat val! Oavsett om du är nybörjare på saftande, kommer en väl vald saftmaja att göra hela grejen roligare. Lycka till med saftandet!

Hur skrevs vårt saftmaja test?

Vårt saftmaja test började med att göra lite research på marknadsutbudet. Ganska snabbt hittade vi några modeller som presterat bra enligt sina tidigare kunder. Därför läste vi på mer på djupet om de med hjälp av kundomdömen. Med informationen vi läst oss till där satte vi ihop deras positiva och negativa sidor i vår lista.

För att avsluta artikeln satte vi ihop själva saftmaja bäst i test listan. Den gjordes efter att ha vägt saftkokarnas bra och dåliga sidor mot varandra.

Källor

Hej, mitt namn är Filip Karlsson. Jag är en passionerad matälskare och skribent som älskar att utforska nya smaker och recept från olika delar av världen. Jag har spenderat en stor del av mitt liv i köket och har en omfattande erfarenhet av matlagning. Bakgrund test