Letar du också efter en teflonpanna? Då har du förvisso kommit rätt, men teflon är faktiskt namnet på ett varumärke, men många associerar det med non-stick-beläggning; därför kommer vi ta upp sådana pannor i detta testet!
Teflonpanna bäst i test
Bäst i test: Le Creuset teflonpanna

Tittar vi närmare på teflonpannan från Le Creuset, så är det framförallt fyra punkter som gör den till en riktigt bra non-stick stekpanna.
För det första är pannans konstruktion baserad på pressat aluminium. Detta innebär inte bara att den är slitstark och tål höga temperaturer, utan framförallt att den är utmärkt på att jämt sprida värme!
Den andra egenskapen som sticker ut är förstås non-stick beläggningen, en funktion som inte bara gör den lättanvänd men också bland de lättaste att rengöra. Dessutom minskar detta behovet av fett i pannan!
Utöver det passar stekpannan utmärkt för användning på alla typer av spisar, tack vare sin högkvalitativa konstruktion och beläggning.
Summa summarum, Le Creuset sticker verkligen ut med sin fantastiska värmefördelning, non-stick beläggning och breda användningsegenskaper!
Bäst lättviktsgjutjärn: Satake non stick

Satakes lättviktsgjutjärns-stekpanna med non stick-beläggning är en praktisk och multifunktionell partner att ha i köket.
Med sin enkla hantering, nytänkande design och robusta material, är det en universalpanna som passar alla typer av spishällar. Pannans non-stick-beläggning, känd som ”Honeycomb”, är 1-1,5 mm tjock och ger en nästintill perfekt stekyta varje gång, samtidigt som den minskar behovet av stekfett. Handtaget av rostfritt stål ger dessutom en trygg hantering även när man steker på höga temperaturer!
Satake’s stekpanna tål även alla typer av köksredskap, till och med den där metallstekspaden! Dessutom är den diskmaskinssäker och fri från PFOA, PFA och ftalater.
Bäst premiumval: Scanpan Pro IQ teflonpanna

Scanpan’s Pro IQ teflonpanna förenar kvalitet, prestanda och hållbarhet i en och samma panna!
Stekpannan består av en stålkärna, vilket gör den anpassad för alla sorters hällar, inklusive induktion. Runt denna kärna finns ett lager av återvunnen, solid aluminium. Detta ger pannan en tjock botten som fördelar värmen jämnt och effektivt. Utöver det har Scanpan’s ”Pro IQ” såklart också en nonstick-beläggning som tål de vanliga köksredskapen och är även lätt att diska.
Dess ergonomiskt utformade handtag ger dessutom en bekväm känsla när man står vid spisen. Det vi på Divino.se gillar allra mest är dock att den är ugnssäker!

Bästa teflonpannan: så väljer du rätt!
Kvalitet på materialet
Ett viktigt kriterie när det kommer till teflonpannor är materialets kvalitet. Teflonpannor kan tillverkas av olika material, till exempel stål, aluminium, koppar eller något däremellan. Dock baseras pannans kvalitet inte bara på detta, utan även hur bra beläggningen är.
Säkert handtag
Handtagets design och material kan vara avgörande för användarkomforten. Ett handtag som inte blir varmt även vid länge stekning eller höga temperaturer ökar både säkerheten och bekvämligheten. Därför är det bra att köpa en stekpanna med ett handtag av material som effektivt isolerar värmen, såsom silikon eller gummi.
Hög termisk konduktivitet
Termisk konduktivitet är ett mått på hur väl ett material kan leda värme. Ett material med hög termisk konduktivitet tillåter jämn värmefördelning och snabb uppvärmning, vilket gör att maten tillagas jämnare och snabbare. Aluminium är exempelvis känt för dess höga termiska konduktivitet.
Att den håller länge
En annan viktig egenskap är att den ska hålla länge. Materialekonomi, kvaliteten på beläggningen, och hur bra pannan håller formen är alla faktorer som påverkar livslängden på en teflonpanna.
Lätt att rengöra
Hur lätt en teflonpanna är att rengöra är också en viktig grej att tänka på, inte bara av hygienskäl utan också för att spara tid. Vi på Divino.se tycker stålpannorna gör sig bäst när det kommer till just rengöring.

Teflonpanna test: så gjordes det
Till en början undersökte vi utbudet av teflonpannor och non-stickpannor på marknaden. Sedan fördjupade vi oss i de mest populära. Detta gjorde vi genom att kolla på produktbeskrivningar och kundrecensioner. Sedan utvärderade vi vilken som presterade bäst utifrån olika kriterier. Till slut skrev vi egna beskrivningar till produkterna, baserat på dessa produktbeskrivningar och kundrecensioner.