Värmeplatta bäst i test 2023 – hitta bästa värmeplattan!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Är du också ute efter värmeplatta bäst i test? Då har du hittat till helt rätt ställe! I den här artikeln hittar vi den bästa värmeplattan för dig. Dessutom har vi satt ihop en guide till hur du ska tänka när du ska köpa en värmeplatta längst ned i artikeln.

Bäst värmeplatta – en topplista

Åviken värmeplatta – bäst i test!

En böjd värmeplatta med tallrik och skål på tillverkad av Åviken
Snygg att ställa på bordet
Passar större middagar
Håller temperaturen på 100°C
Böjda formen gör att den tar mer plats

Bäst för bjudningar: Steba WP110

En silvrig värmeplatta från Steba
Värms upp på 10 minuter
Håller maten varm i 60min+
Enkel att rengöra
Ful design

Bäst för utomhusbruk: MasterClass

En svart värmeplatta med 3 plattor från MasterClass
3 separata värmeplattor
Robust design i kolstål
Kräver ingen el!
Svår att rengöra

Så väljer du den bästa värmeplattan

Att välja rätt värmeplatta kan vara en utmaning, men med rätt tips blir det betydligt enklare. Här är de viktigaste aspekterna att tänka på när du ska välja den bästa värmeplattan.

1. Välj rätt typ av värmeplatta

Det finns flera typer av värmeplattor att välja mellan. De vanligaste är:

 • Elektriska värmeplattor: Dessa använder el för att generera värme. De är oftast enklare att installera och använda, men kan vara mindre energieffektiva än andra alternativ.
 • Gasvärmeplattor: Dessa drivs med gastuber och är ofta mer energieffektiva än elektriska varianter. De kräver dock en gasanslutning och kan därför vara dyrare att installera.
 • Infraröda värmeplattor: Dessa använder infraröd strålning för att värma upp maten direkt, vilket gör dem mycket energieffektiva. De är dock oftare dyrare.

2. Bestäm din budget

Priset på värmeplattor varierar beroende på typ, märke och funktioner. Bestäm din budget innan du börjar leta för att hitta en värmeplatta som passar både dina behov och din plånbok. Kom ihåg att även tänka på hur mycket den kostar i drift, såsom energiförbrukning och eventuellt underhåll.

3. Tänk på storlek och effekt

Värmeplattans storlek och effekt spelar en stor roll i hur effektivt den kan värma upp maten. Tänk på följande faktorer:

 • Storlek: Välj en värmeplatta som är lagom stor för den mat du tänkte göra. En för liten värmeplatta kan ha svårt att värma upp all mat, medan en för stor värmeplatta kommer slösa energi.
 • Effekt: Kontrollera värmeplattans effekt (mätt i watt) för att avgöra hur snabbt den värms upp. Generellt sett, ju högre effekt, desto snabbare och effektivare värme.

4. Extra funktioner

Många värmeplattor kommer med extra funktioner som kan förbättra upplevelsen och energieffektiviteten. Några av de mest populära funktionerna inkluderar:

 • Termometer: En inbyggd termometer låter dig ställa in önskad temperatur och håller maten på en konstant nivå, vilket sparar energi.
 • Timer: En timer låter dig programmera värmeplattan att startas och stängas av vid specifika tider, vilket underlättar den stora familjemiddagen.
 • Fjärrkontroll: En fjärrkontroll gör det möjligt att styra värmeplattan på avstånd, vilket är praktiskt om den exempelvis står på bordet medan du lagar mat i köket.
 • Säkerhetsfunktioner: Funktioner som överhettningsskydd får dig att känna dig trygg trots att du lämnar den över längre perioder.

5. Läs recensioner och jämför de!

Innan du bestämmer dig för en värmeplatta, läs recensionerna och jämför olika modeller för att få en uppfattning om hur bra de faktiskt fungerar. Detta hjälper dig att hitta den bästa värmeplattan för just dina behov.

Sammanfattning

För att välja den bästa värmeplattan för dina behov, följ dessa steg:

 1. Välj rätt typ av värmeplatta (elektrisk, gas eller infraröd).
 2. Bestäm din budget och tänk på både inköps- och driftskostnader.
 3. Tänk på storlek och effekt för att hitta en värmeplatta som passar ditt utrymme.
 4. Fundera på extra funktioner som termometer, timer, fjärrkontroll och säkerhet.
 5. Läs recensioner och jämför olika alternativ med varandra.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna göra ett bra beslut och hitta den bästa värmeplattan för dina behov. Lycka till med ditt köp!

Hur genomfördes vårt test av värmeplattor?

Testet av värmeplattor började med att samla ett antal passande modeller. Detta gjordes huvudsakligen genom att analysera de mest populära alternativen på marknaden. Vi fokuserade på de mest välkända modellerna och djupdök i informationen om dem. Baserat på vår undersökning sammanställde vi en lista över deras starka och svaga punkter.

För att fullborda artikeln behövdes även en topplista på värmeplattor. Denna lista skapades efter att vi noga vägt de olika modellernas för- och nackdelar mot varandra. Detta ledde oss till att kunna ranka alternativen från bäst till sämst.

Källor

Hej, mitt namn är Filip Karlsson. Jag är en passionerad matälskare och skribent som älskar att utforska nya smaker och recept från olika delar av världen. Jag har spenderat en stor del av mitt liv i köket och har en omfattande erfarenhet av matlagning. Bakgrund test